lørdag den 1. april 2017

Skrivetip: Fantasy – Genren hvor alt (eller intet) kan lade sig gøre

Katja Berger er fantasyforfatter

Fantasy har i en lang årrække haft en fantastisk tid, hvor Harry Potter satte gang i en epidemi af fantastiske bøger. Og selv om hypen har taget af, er det stadig en populær genre. Men hvordan skriver man fantasy? Hvad er reglerne?

Her kommer 3 tips til hvordan du kan komme i gang med at skrive fantasy, og hvad du bør overveje inden du sætter dig ved computeren.

1. I din verden kan alt lade sig gøre
At skrive fantasy betyder at du får lov til at danne din helt egen virkelighed. Uanset om du skriver om en talende kat i Danmark eller en dragekrig i en magisk verden, så er det fantasy. Og det er fantastisk. Du bestemmer alt. Du bestemmer om der skal være vampyrer, monstre, kæmper, talende dyr, magi … Du får lov til at være verdenshersker for en bog.
Men med så store kræfter, kommer der også et ansvar. Du har måske lyst til at skrive om vampyrer, varulve, rumvæsner, magiske hekse, talende møbler og spøgelser fra middelalderen. Alle ideerne er gode. Men ikke nødvendigvis sammen. Find dem der fungerer sammen, og gem så resten. Det fantastiske ved at starte med at skrive, er at du ikke behøver at skrive kun én bog. Du kan skrive flere, så de fantasy ideer du ikke bruger i dag, kan du bruge i morgen.

2. Fantasy behøver ikke kun være uvirkeligt
Har du læst den der fantastiske fantasybog, med eventyr og slåskampe, og helten der får sin prinsesse til sidst? De er fantastiske, ikke sandt? Men har du også læst den der pigebog, om hende der blev mobbet i skolen, og som fik dig til at græde, fordi det havde du også prøvet?
At skrive fantasy, behøver ikke betyde at du ikke også kan skrive om rigtige emner. Det kan du sagtens. Hvis du har lyst til at skrive om vampyrer, men også har lyst til at skrive om at miste sin bedste veninde eller at flytte skole, så gør det. Vampyrer kan også miste deres venner. Og hvem ved, måske flytter din vampyr til et nyt land, og skal lære at leve blandt helt andet vampyrer? Eller værre endnu, nogen der slet ikke er vampyrer, så din stakkels blodsuger er helt alene og uden for.

3 tips til at skrive fantasy
3. Der er andre bøger end Harry Potter
Har du prøvet at skrive fantasy allerede, men tør du ikke skrive færdig eller vise den til nogen? Eller tør du ikke gå i gang, fordi du ikke tror, du er god nok?
Vrøvl! Alle der har fantasien og lysten, kan skrive en god fantasyhistorie. Selvom du har elsket at læse Harry Potter og Twilight, og altid genlæser dine yndlingshistorier i sommerferien, så behøver du ikke sammenligne dig selv med de forfattere. Tænk på, at de også er startet et sted. De har også skrevet ting, der ikke blev udgivet, men det var de ting, der fik dem frem til den bog du sidder og læser i. Og husk, at når du sidder med en færdig bog, så er det ikke kun forfatterens arbejde du sidder med, men en masse dygtige menneskers arbejde.
Så skriv. Lad være med at sammenlign din egen fortælling med Harry Potter, eller blive ked af det, fordi du ikke synes du er nær så god som Stephanie Meyer. Det er okay at din historie ikke er lige så perfekt som Hunger Games. Bare skriv og hav det sjovt. Og når du er færdig med at skrive, kan du skrive den samme historie igen, rette i den og gøre den bedre. Eller du kan skrive en helt ny og øve dig endnu mere. Men alt du skriver tæller. Alt du skriver, giver dig et fantastisk eventyr.

Lidt om Katja Berger

Katja Berger er forfatter til fantasyromanerne De 7 synder og Sjælehenteren. Hun skriver, fordi hun ikke kan lade være, og fordi hun har noget at sige. Begge hendes fantasyverdner har dagligdagens problemer i sig, og hun skriver blandt andet om ensomhed, næstekærlighed, mobning og medmenneskelighed. Katja blev selv mobbet i folkeskolen, og skriver for at give læserne et sted at føle sig trygge og høre til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar