tirsdag den 9. februar 2010

SKRIVETIP om skrivefællesskaber

Lad mig slå fast med det samme: Myten om den ensomme forfatter, der sidder i et koldt loftsværelse i stearinlysets skær, er død med internettets opståen. I hvert fald er der masser af muligheder, hvis man gerne vil lære andre, der skriver at kende.

Hvad er et skrivefællesskab?

Et skrivefællesskab er, hvad du gerne vil have, det skal være.
Det kan være at melde sig ind på en hjemmeside på internettet, hvor man debatterer skrivehåndværket og giver kommentarer på tekster. Det kan være en skrivegruppe, hvor man mødes og skriver eller giver respons. Det kan være en forening eller et skrivekursus, hvor man mødes med de samme mennesker og en eller flere undervisere. Det kan være, at man er samlet om et bestemt tema, fx digte eller fantasy, eller at man skriver alt muligt forskelligt. Det kan også være, at man bare er to personer, der mødes med hver sin computer og skriver på hver sin bog i nogle timer - eller at man er en mindre gruppe, der laver et kontorfællesskab, hvor man møder ind hver dag og skriver fx fra 9-14.
De fleste, der begynder at interessere sig for at skrive og møde andre skrivere, finder en hjemmeside på internettet eller et skrivekursus, hvor de kan møde ligesindede. Derefter kan man altid undersøge, om det er muligt at oprette en skrivegruppe med de andre kursister.

Hvorfor skal jeg være med i et skrivefællesskab?

Det er der sådan set ikke nogen der siger, at du skal. Men det er min erfaring, at når man fortæller andre om sine projekter, har afleveringsdeadlines (i sin skrivegruppe) eller lærer nyt skrivehåndværk (på et skrivekursus), så bliver man mere inspireret og får selv lyst til at gå hjem og skrive videre.
I øvrigt er der den fordel, at man efterhånden opbygger et netværk og får venner, der deler ens interesse. Så kan man udveksle erfaringer med genrer, forlag, gode bøger, ingå samarbejde eller give respons på hinandens tekster.
Så er der selvfølgelig også den oplagte grund: Fordi det er sjovt og hyggeligt.

Hvor kan jeg finde et skrivefællesskab?

Der er som sagt rigtig mange muligheder. Hvilken en du skal vælge, kommer helt an på, hvad du ønsker at opnå. Vil du kun snakke over internettet? Vil du på et kursus og lære skrivehåndværket fra bunden? Er du allerede udgivet og vil møde andre forfattere?
Nedenfor er et par forslag til steder, hvor du kan finde andre, der kan lide at skrive:

På internettet:
Fyldepennen.dk
Foreningen Håbefulde Unge Forfattere - også med arrangementer, skrivegrupper og foreningsblad
Forfatterværk.net - også med kurser og skrivegrupper

På kurser:
Det Danske Skriveinstitut - aftenkurser, årskurser, genrekurser
Skriveskolen Hemingway - 3-måneders kursus og korte sommerkurser
Forfatterskolen - 2'årig skole. SU-berettiget og med ansøgning
Forfatterskolen for børnelitteratur - 2'årig deltids-skole med ansøgning
Brønderslev forfatterskole for Børn og Unge - også på Fanø
Vallekilde Højskole - sommerkuser i skrivning
Testrup Højskole - sommerkurser i skrivning

I foreninger:
Forfatterforeningen - for de udgivne
Håbefulde Unge Forfattere - for dem under 30
Fantastik - forening for de fantastiske genrer med foreningsblad og arrangementer
Science Fiction - forening og forlag for science fiction med foreningsblad og arrangementer

- Du kan også sætte et opslag op på biblioteket eller i den lokale avis, hvis du søger en skrivegruppe.

2 kommentarer:

  1. skrive fællelskab/gruppe lyder som en fin ide, det kunne være med til at give ny inspiration, eller fornyet motivation bare det at kunne lytte og/eller fortæller om ideer.
    er selv i øvrigt igang med at prøve at få udgivet noget når det engang er helt færdig rettet.

    SvarSlet
  2. Det er jeg glad for, du synes! Det har i hvert fald betydet meget for mig at have nogen at tale med om mine bøger. Især når man skal rette det i gennem, og finde ud af, hvor man vil sende det hen.

    SvarSlet