torsdag den 24. september 2015

3 grunde til, at du aldrig bliver færdig med at skrive din bog (og hvad du kan gøre ved det)

3 grunde til, at du aldrig bliver færdig med at skrive din bog (og hvad du kan gøre ved det) 

Gæsteindlæg af Lene Dybdahl (fantasyforfatter)

Lene Dybdahl
Du kender det: I dag er dagen, hvor du skal skrive et nyt spændende kapitel på din bog, men så lyder der et lille bip.

En ny følger på Instagram.

Fedt! Så må jeg hellere poste noget fra i dag, så de ikke glemmer mig derinde. (Tager et foto af den tomme computerskærm og skriver ‘skriver roman’).

Du lægger telefonen, (sætter den på lydløs), og kigger igen på skærmen.
Hvor var jeg nu?

Som du nok kan regne ud, er det faktisk den første grund, som jeg lige har ridset op her:

1. Du lader dig distrahere
Og du kan ikke selv gøre for det. Det skræmmende er, at de sociale medier faktisk får din hjerne til at længes efter den næste afbrydelse. Vi er ved at opdrage en hel generation af børn og unge, som får et ‘kick’ ud af at få en ny opdatering, et nyt like, et nyt follow på nettet. Den kortvarige lykkefølelse er utroligt vanedannende. Jo flere medier du er på, jo større er risikoen for konstant distraktion og afbrydelse.

Hvad kan du gøre ved det?
Når du nu er opmærksom på problemet, så findes der faktisk flere ting, du kan gøre ved det. Hvis du er totalt social media-afhængig, så kan følgende tre råd hjælpe:
  • Sæt et ur - aftal med dig selv, at du ikke må tjekke Facebook, før der er gået 60 minutter. På den måde kan du udsætte behovet for konstant at tjekke, mens du faktisk skal arbejde.
  • Brug appen ‘Write or Die’ - det er en sjov timer, der straffer dig, hvis du glemmer at skrive. Skærmen bliver rød, og til sidst begynder en alarm at hyle. Det kan tvinge dig til at fortsætte dit workflow.
  • Lav en plan for hvilke dage du vil poste på f.eks. Facebook. På den måde skal du ikke både tænke over næste opdatering (som skal promote dit forfatterskab) imens du skal skrive. 
Lene Dybdahl
2. Du går i stå
Grund nummer 2 handler om, at du løber tør for ideer, før du er helt færdig med din bog. Efterhånden som skriveprocessen trækker længere og længere ud, bliver du mere og mere nedslået omkring dit manus. Du begynder at tvivle på grundideen, og alt hvad du forsøger at skrive, sabler du mentalt ned. Dette sker ofte midt i eller i slutningen af skriveprocessen.

Hvad kan du gøre ved det?
Hvis du ikke kan skrive flydende tekst på nuværende tidspunkt, men sætter et ord på papiret ad gangen, så har du brug for at komme lidt væk fra din bog, men ikke væk fra skrivning.
Det du behøver, er at kickstarte din fantasi. Her er det en god ide at søge efter en ‘writing promp’ (en slags miniopgave, der sætter fantasien i gang) på nettet, og forsøge at komme i gang med at skrive noget helt andet. Ofte sker der nemlig det, at denne type øvelse giver ny næring til det, du allerede er i gang med. På baggrund af din skriveøvelse laver du nu en brainstorm, hvor du nærmer dig din bogs plot igen. Kun i stikord og ganske uforpligtende. Når du på denne måde ‘leger’ indholdet frem, opdager du, at du ikke helt har mistet gnisten for skrivehåndværket. Du snyder dig til en ny begyndelse, kan man sige.

3. Kender du ikke det, at du bare får lyst til at holde delete-knappen inde og fjerne hele lortet?
Den sidste grund til at din bog aldrig bliver færdig er - at du ikke kan blive færdig. Dåh! Men grunden til at du ikke kan blive færdig er typisk, at du har sat selvkritikerdjævlen på overarbejde. I denne sidste runde lige før din mor, din betalæser eller din redaktør skal læse manuskriptet, bliver du ekstra selvkritisk. For den bog skal f*cking bare være god, nu du har brugt så lang tid på den. Og selvkritik er kontraproduktivt - du får lyst til at slette det hele, og bogen bliver ikke det mindste færdig - eller god af det.

Hvad kan du gøre ved det?
Du bliver nødt til at spærre selvkritikken inde og nærmest skrive med bind for øjnene. Måske er det igen tid til at bruge ‘Write or Die’-appen, så du ikke kan nå at finspekulere? Når du har fået en eller anden slutning på papiret, så lad den være i nogle dage. Måske en uge eller tre. Nu har du fået ro fra manuskriptet, og næste gang du læser slutningen, kan du se den med mere realistiske øjne. Måske stinker hele din bog ikke, men kun slutningen? Måske er det bare en dum formulering i slutningen, der skal sakses.

Hvad gør du når bogen er færdig?
Der er to veje at gå, og begge er vigtige: at få den klar til et forlag og at skabe et forfatterbrand. Hvis tiden er knap, ville jeg starte med dit brand. Hvorfor? Fordi hvis du allerede har opbygget en vis tilstedeværelse på nettet, så kan forlagene se en fordel i at arbejde sammen med dig. De skal ikke starte fra scratch med markedsføring og PR. Du har allerede gjort forarbejdet.

Hvordan kommer du let i gang med forfattermarketing?
Jeg har lavet en e-bog med 7 marketingtips for forfattere, som du kan hente gratis på min hjemmeside, når du tilmelder dig mit nyhedsbrev. I nyhedsbrevet giver jeg samtidig mine bedste skrivetips.

De bedste hilsener
Lene Dybdahl
Forfatter til bestsellerserien Nøglens Vogtere og tidsrejseromanen Den Sorte Paraply.


2 kommentarer: