lørdag den 1. juli 2017

Guide til god respons i skrivegruppen

Guide til god respons
- for forfattere, skrivegrupper, lærere, elever og andre, der skal give/modtage respons på tekster

Camilla Wandahl på forfatterbesøg i 2010
Rigtig mange forfattere har skrivegrupper, for det er en rigtig god måde at finde nogen, der gider at læse ens tekst – og kommentere den.
Der findes mange slags skrivegrupper – nogen mødes og laver skrivegrupper, andre mødes for at skrive og atter andre giver respons. Dette papir handler om, hvordan man kan give en god respons.

Husk altid din sandwich!
Når du skal fortælle en anden person, hvad du synes om hans/hendes tekst, er det vigtigt, at du ”bygger en sandwich”:
Det betyder, at du starter med noget positivt, så fortæller du, hvad du evt. synes kunne være anderledes og til sidst fortæller du igen noget positivt.
Det gør du også selvom den anden person beder dig ”være hård og kritisk”. For man kan bedst lytte, hvis man får noget positivt at vide først!

Fx:
”Jeg synes din novelle har et rigtig spændende emne, internetmobning. Det beskriver du rigtig godt på side to, hvor man ser Signes reaktioner på alt det der står om hende på Instagram. Men på side et blev jeg lidt forvirret, fordi jeg var i tvivl om, hvor gammel Signe var, Her (peg) virker hun som om hun er 11 år fordi … og her (peg) virker hun som om hun er 14 år, fordi ….
Men ellers synes jeg at den var virkelig god, jeg kunne især godt lide sproget, det var meget ungdommeligt.”

Aftal hvilken respons I vil give
Man kan give respons på mange måder. Man kan skimme teksten og sige sin overordnede mening, man kan diskutere plottet og personerne, eller man kan gå helt ned i detaljen. Aftal på forhånd, hvad I gerne vil gøre.

Typer af respons efter tekstlæsning

1. At tale om idéen
Her taler I mest om idéen. Hvordan fungerer personerne og plottet? Er fortællertonen realistisk?
Denne type respons kan også gives på helt ufærdige tekstbidder.

2. At tale om teksten
Her går I ned i teksten og taler om enkelte sætninger, sprog og replikker. Men I retter ikke stavefejl, og I kommer ikke med helt nye forslag til plottet.

3. Korrektur
Her er teksten næsten færdig, så I retter primært fejl og korrektur og ting, der lyder mærkeligt.

Et par gode råd til respons:

- Se på den du giver respons til! Nogle mennesker bliver kede af det, når de får kritik. Så behøver du måske ikke sige alt det kritiske, du kan finde på. Det er også ok at udvælge det vigtigste!

- LYT når det er dig selv, der får respons. Du er heldig, at nogen gider at læse din tekst og give responsJ Så lad være med at bruge al tiden på selv at snakke og forklare hvorfor du skrev sådan og sådan. Bare LYT indtil den anden er færdig med at tale!

- Kom med præcise eksempler fra teksten. Hvis der er noget, du synes kunne være bedre, er det vigtigt at sige præcis, hvor i teksten det står. Du kan fx sige: ”I fjerde linje forstod jeg ikke, hvorfor manden sagde, han ikke kunne lide katte, når han lige har aet en kat.”

- Start med noget positivt! Det kan ikke siges nok gange. Og der er altid noget positivt at sige! 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar