onsdag den 16. september 2009

INSPIRATION Hvor kommer historierne fra?

Jeg har rigtig mange historier, jeg gerne vil fortælle. Nogle af dem er lange romantrilogier og nogle af dem er korte eventyr eller noveller. Men hvor kommer alle historierne fra?
Det er meget forskelligt, men som regel dukker hovedpersonen op før både handlingen og bipersonerne.

For eksempel dukkede Gry op en dag, da jeg sad og spiste aftensmad med min familie. Pludselig vidste jeg bare, at jeg ville skrive en bog om en teenagepige, hvis lillesøster havde en hjertefejl. Og at hun skulle være forelsket i en, som hun ikke kunne få. Dagen efter begyndte jeg at skrive dén historie - og det blev til Hjerte i vente.
Maja fra Så fandens forelsket vidste jeg var en pige, der følte, at alting lige pludselig gik i kludder i hendes liv. Og at det især skulle handle om forelskelse - og så startede jeg på historien om, at hun og bedsteveninden Asta begge forelsker sig i Emil.

Nogle gange kan det dog også være noget andet end personen, som inspirerer mig til at skrive historien. Sådan var det med novellen Søster, som lige er udkommet i antologien Begyndelser. Den var faktisk en opgave på lærerseminariet, hvor vi skulle prøve at skrive en FSA stil ligesom dem eleverne skriver i 9. klasse. Så der var nogle bundne regler for novellen: Et billede af en dukke på en strand og et flashback skulle indgå i novellen. Så der kom rammerne før personerne, og det var især billedet af den ensomme dukke, der inspirerede mig til novellen.

Med Et blodigt spil, som efter planen udkommer til januar, ville jeg gerne skrive en spændende, historie for de 9-12årige. En historie, hvor man fik lyst til at læse videre! Og hvad er en bedre page-turner end et godt gys?
Jeg ville have, at mine hovedpersoner skulle være 13 år. Men nu lever de fleste børn og unge i Danmark jo heldigvis ret beskyttet, og det er sjældent, at de kan være med til at opklare virkelig farlige forbrydelser. Derfor var jeg nødt til at finde ud af, hvorfor de ikke bare ringede til deres forældre eller politiet. Og i øvrigt sørge for, at de ikke kunne bruge deres mobiltelefoner!

Ja, historierne kan komme mange steder fra. Det fortæller jeg også gerne om til forfatterforedrag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar