tirsdag den 1. august 2017

Forræderiske Hjerter - og hvordan man skriver en bog sammen på 3 uger!

Omslag: Alette Bertelsen
Forræderiske Hjerter er en helt ny roman til unge, som jeg har skrevet sammen med forfatteren Sandra Schwartz. I dette indlæg vil jeg fortælle lidt om, hvordan vi skrev første udkast til romanen på 3 uger, og hvad den handler om.

Sandra og jeg har kendt hinanden i snart 8 år, og vi havde af flere omgange talt om at skrive en bog sammen - vi havde bare ikke fundet det rigtige emne. Men så en dag besluttede vi os for at skrive en genre, vi selv læser rigtig meget og har skrevet meget i allerede - nemlig realistisk ungdomsroman. Og så gik det pludselig hurtigt!

Det skulle handle om en pige, der skulle i sommerhus. Der skulle være nogle familieproblemer og noget med kærlighed. Og det var faktisk dér, vi startede.

Sandra skrev de første 600 ord og sendte til mig, og jeg blev så fanget af tonen i bogen, at jeg fluks sendte 600 ord tilbage, og sådan fortsatte vi faktisk i en brændende, nærmest hektisk, skriveflow, der varede i 3 uger. Så var bogen færdig. Og det var en helt anden bog, end vi begge havde forestillet os!

Fx havde vi forestillet os, at der skulle være noget med en død far og et mindeagtigt lysthus. Og der skulle i hvert fald IKKE være andet end venskab, mellem hovedpersonen og hendes bedste ven. Men altså ... sommetider drysser skriveprocessen altså lidt sommerstøv i maskineriet, og handlingen tager sin egen vej - og den lod vi os føre med af.

Så man kan altså sige, at vi fulgte det naturlige skriveflow og de spor, som den anden lagde ud. Derfor var det også rigtig sjovt at læse de 600 ord man fik tilbage hver gang - især da der VIRKELIG begyndte at komme romantik på banen. Uh, da Sandra første gang lagde op til en virkelig romantisk scene stod jeg midt i madlavningen, og så lod jeg altså kødsovsen simre lidt længere og turboskrev den romantiske scene, som jeg så for mig. For altså ... det var simpelthen for hedt og svært at vente med at skrive den:-)

Så altså 1. version af bogen blev færdig på 3 uger, hvilket jo kan lyde som ret kort tid, og det er det også i forhold til mine andre ungdomsromaner, der gerne har taget 2-3 måneder at skrive første version af. Men så skal man jo også tænke på, at vi var to om at skrive. Hver gang man havde skrevet sig træt, sendte man jo bare sine ord til den anden - og så var det ligesom om, der kom ny skriveenergi tilbage.

Og derefter var der selvfølgelig også en del redigering, hvor forlaget foreslog os at ændre forskellige ting i manus. Det tog også noget tid. Men alt i alt har det været en fest at skrive bogen om Filippa, som jeg håber, at I vil tage godt i mod!

Men hvad handler den så om? 

Historien handler om Filippa på 17 år, der tager i sommerhus med sin mor, fordi moren endnu engang er blevet droppet af sin taber-kæreste. Hendes bedste ven, Lasse, tager med som moralsk opbakning, og så er det meningen af lækre rockstar-Marcus, som Filippa hemmeligt har kysset med og veninden Alma skal komme lidt senere.
Men alt går ikke helt som planlagt i sommerhuset, for sommeren er hed og følelserne sidder uden på kroppen. Og kærlighed gør som bekendt blind ... og dum. Og da Filippa endelig får styr på sit hjerte, er det måske for sent?

Det er en rigtig sommerferie-roman for de ældste tweens og unge fra ca. 12-16 år.

Det smukke omslag er lavet af Alette Bertelsen, og bogen udkommer på forlaget Høst & Søn efteråret 2017.


4 kommentarer: